In Roma antica se puneau trandafiri la usa camerei in care se dezvaluiau secrete sau se discutau lucruri confidentiale. Tot romanii decorau plafoanele camerelor de banchet cu trandafiri pentru a le reaminti vizitatorilor ca ceea ce se spune „sub vino” (sub influența vinului)  este, de asemenea, „sub rosa”.

In Evul Mediu, in camerele in care se intruneau consiliile, un trandafir era suspendat de tavan – amintind tuturor celor prezenti – ca trebuie sa pastreze secretul.

simbolul sub rosaPrin promisiunea pastrarii secretului, trandafirul suspendat deasupra unei mese, simboliza libertatea de a vorbi clar, fara repercursiuni. Sculpturile cu trandafiri pe tavaneau fost folosite in acest scop in timpul domniei lui Henric al VIII-lea si au evoluat de-a lungul secolelor intr-un element standard al arhitecturii traditionale – „ceiling rose” fiind termenul pentru decoratiunile de ipsos din jurul candelabrelor sau chiar a cutiilor care ascund mecanismele electrice si cele de prindere ale corpurilor de iluminat.

Mai recent, activitatile „sub rosa” au devenit un sinonim pentru operațiunile sub acoperire, mai ales ale serviciilor secrete.

La Floraria cu Povesti, noi pastram secretul doar daca tu iti doresti asta! Daca nu, la noi, ‘’sub rosa’’ devine “la gioia della rosa”. Pentru ca bucuria ta de a oferi trandafiri, bucuria persoanei care primeste acesti trandafiri, bucuria noastra ca ne-ai ales pe noi si trandafirii nostri pentru a-ti exprima emotiile… toate acestea nu trebuie tinute secret. Doar impreuna putem aduce bucurie si, de ce nu, putem ajuta sa traim intr-o lume mai frumoasa.