Cum a început tradiția sărbătoririi zilelor de naștere?

Primul lucru care trebuie menţionat este că Zilele de naștere au început o dată cu crearea primelor calendare.

Totul a început în Egipt

Primele cunoștințe clare despre celebrarea zilelor de naștere apar în Egiptul Antic. Pe vremea aceea, doar ziua de naștere a Faraonului era sărbătorită -  şi nu la data când a venit pe lume, ci în ziua în care fusese încoronat. Poporul egiptean credea că aceasta era ziua în care Faraonul devine zeu. Iar această "naștere" era mai importantă decât cea pământească. Ziua de naștere a unui faraon este de asemenea menționată în Biblie. Dar chiar și aici, egiptologii sunt de acord că acest lucru se referă la ziua încoronării.

Se presupune că grecii au adoptat tradiția egipteană de a sărbători "nașterea" unui zeu. Grecii antici credeau că fiecare persoană are un spirit care era prezent în ziua nașterii sale. Acest spirit veghea asupra persoanei și avea o relație mistică cu zeul în a cărui zi de naștere s-a născut acel individ. Zeii și zeițele făceau parte din cultura greacă şi grecii ofereau ofrande și sacrificii pentru a le face zeilor pe plac. Omagiul oferit de greci pentru Artemis era sub forma unor turte în formă de lună, împodobite cu lumânări aprinse, pentru a se feri de spiritele rele. Pe lângă lumânări, prietenii și familia se adunau în jurul persoanei și o protejau rostind urări bune, exprimând gânduri curate și dorințe. Ei aduceau şi daruri pentru a înveseli atmosfera şi îndepărta spiritele rele. 

Mai târziu, romanii au fost primii care sărbătoriteau nu numai zilele de naștere ale divinităților și conducătorilor, ci și cele ale cetățenilor prosperi. Orice roman care împlinea 50 de ani primea o turtă specială, făcută cu făină de grâu, ulei de măsline, brânză rasă și miere. Dar numai bărbații aveau parte de celebrarea zile de naștere. Aniversările feminine au început să fie sărbătorite abia în secolul al XII-lea.

Asocierea zilei de naștere cu zei păgâni, ia determinat pe creștini să considere că zilele de naștere sunt o sărbătoare a răului. Abia în secolul al IV-lea, creștinii au abandonat acest mod de gândire și au început să sărbătorească nașterea lui Isus.

Brutarii germani au inventat tortul așa cum îl știm azi

Petrecere copii Kinderfeste

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, in Germania aveau loc Kinderfeste - petreceri de zile de naștere foarte apropiate de stilul petrecerilor de astăzi. Kinderfeste erau dedicate copiilor și atracţia acestora era un tort decorat cu lumanari - câte o lumanare pentru fiecare an împlinit, plus una pentru speranța că va trăi cel puțin încă un an.

Torturile şi prăjiturile erau lucruri la care care numai oamenii bogați aveau acces, deorece ingredientele necesare acestor delicatese, cum ar fi zahărul, erau considerate un lux. O dată cu Revoluția Industrială ingredientele necesare au devenit disponibile pe scară largă şi la preţuri accesibile.

Tort zi de nastere secolul 19

Există totuşi o teorie care spune că nobilii nu erau singurii care sărbătoreau ziua de naștere. Ar fi putut fi o practică mult mai extinsă, dar nu a existat nimeni care să le documenteze.

O tradiție atemporală

Astăzi, este greu să ne imaginăm că tradițiile noastre de ziua de naștere nu au existat dintotdeauna. Dar trebuia să  existe un început. Tortul, lumânările, cadourile și cântece au evoluat de-a lungul timpului pentru a crea în mod colectiv ceea ce știm ca o sărbătoare de ziua de naștere. Ca și cum mii și mii de ani oamenii din toate culturile au decis să joace un imens "Telefonul fără fir" chiar până în prezent. Oare cum se va schimba și va evolua în următoarele câteva sute de ani versiunea contemporană a sărbătoririi zilei de naștere. 

Vezi colectia de cadouri speciale pentru zile de nastere