Josephine Bonaparte

Marie Josephe Rose Tascher de La Pagerie, era cunoscuta sub numele de Rose pana mult mai tarziu, cand Napoleon a insistat sa ii spuna Josephine.

Nascuta intr-o familie bogata care detinea o plantatie de zahar in Martinica, ajunge in 1779 in Franța, la 16 ani, pentru a se casatori cu Alexandre de Beauharnais. Fiind o casatorie de convenienta, cuplul curand se separa, iar Rose castiga in proeminenta sociala frecventand saloanele Parisului. Desi sotul ei a susținut initial revolutia, in timpul „Marii Terori” a fost arestat și executat. Rose scapa de ghilotina, dar petrece cateva luni in inchisoare, perioada dificila care isi va pune amprenta pe starea de sanatate si de fertilitate.

Dupa inchisoare isi reia viata sociala si il intalneste pe tanarul si ambitiosul general, Napoleon Bonaparte, care dorea sa se casatoreasca cu o femeie cu bune legaturi sociale,  pentru a-i ajuta propria cariera. Se indragosteste profund de, nou numita, Josephine, si in 1796 se casatoresc. 

Napoleon si Josephine

In 1799, in timp ce Napoleon lupta departe, in campania egipteana, Josephine cumpara Malmaison, un mic chateau aflat la marginea Parisului. Proprietatea a costat-o 300.000 de franci, desi avea o indemnizatie de doar 4.000 de franci. Casa era intr-o forma foarte proasta si necesita renovari masive. La intoarcere, Napoleon se revolta la aflarea vestii despre investitie, dar intr-un timp scurt, restaureaza conacul, aducandu-i gloria la lumina . In 1800 Malmaison devine, pentru doi ani, sediul guvernului francez.

Domeniul de la Malmaison se intindea pe 263 de hectare. O suta de hectare au fost amenajate de Berthault in stilul peisajelor englezesti, cu dealuri presarate cu palcuri de padure. S-au construit pavilioane, precum si mici grote. Domenii mai mici aveau podgorii si campuri de grau.

Castelul de la Malmaison

Lui Josephine ii placeau plantele si a inceput sa colectioneze tot ce a era considerat ca fiind raritate. Ea a adus la Malmaison flora si fauna din intreaga lume, cum ar fi „canguri, emu, lebede negre, zebre, oi, caprioare, struti, capre negre, o foca, antilope si lame pentru a numi doar cateva”. In 1800 ea a construit Orangeria incalzita pentru a gazdui peste 300 de plante de ananas. Se spune ca a introdus peste 200 de noi plante in Franța. Josephine scria: „Imi doresc ca Malmaison sa devina in curand o sursa de bogatie pentru toti [din Franta]” …

Dar floarea ei favorita a fost trandafirul. Intre 1804 si 1814, imparateasa Josephine a construit o adevarata colectie de trandafiri. Acesta a devenit cea mai mare și cea mai completa colectie de trandafiri din lume, neegalata pana la crearea colectiilor Sangerhausen din Germania si L’Hay, un secol mai tarziu.

Colecția sa era alcatuita din aproximativ 250 de specii si varietati, de la trandafiri Gallica, Centifolias, China, Damasc, Alba, Spinosissima, Lutea, Rosa moschata, Rosa Carolina, si Rosa setigera. Statutul de Imparateasa i-a adus beneficii si avantaje in timp de razboi. Marina franceza a fost pusa sa confiste orice plante sau seminte de trandafir de la navele gasite pe mare.

Trandafiri de Malmaison

Gradina de trandafiri a lui Josephine a avut o mare importanta si pentru achizitionarea soiurilor Slater’s Crimson China, Pink Parson si Hume Blush Tea scented China (prin Kennedy și Lee), fiind primele soiuri importate din China care infloreau tot timpul anului. Colectia ei a incurajat cultivatorii francezi sa lucreze la soiuri noi. Andre du Pont, horticultorul curtii imperiale, a crescut 200 de soiuri noi, iar in 1830 aproximativ 2500 de varietati diferite de trandafiri erau disponibile iubitorii de trandafiri din Paris, toti influentati de zelul lui Josephine pentru cultivarea si dezvoltarea trandafirilor. Acesta a fost, de asemenea, prima data cand cineva a creat o gradina cu un singur tip de flori.

Schita trandafiri de la malmaison

Pierre-Joseph Redoute a fost angajat pentru a ilustra fiecare trandafir. Redoute, un botanist precum si un adevarat artist, cunoscut ca „Rafael al florilor”, a facut 117 planse colorate ale trandafirilor din gradina de la Malmaison care au fost publicate in cartea Les Roses, terminata dupa moartea lui Josephine.

Trandafiri crimson

Dupa moartea lui Josephine, domeniul de la Malmaison a fost neglijat. Se pare ca trandafirii au fost scosi si aproape sigur furati. Malmaison a fost in cele din urma cumparat  si vandut ulterior guvernului francez, care acum il prezinta ca destinatie turistica.

Indiferent de starea actuala a mostenirii lasate de Josephine, cea mai mare realizare ramane inovatia si transmiterea dragostei pentru trandafiri, care au influentat generatii intregi de horticultori si cultivatori si pentru care Parisul este si azi cunoscut ca o adevarata capitala a trandafirilor, iar noi, la Floraria cu Povesti, va aducem in fiecare buchet, un pic din aceasta minunata poveste.

Trandafiri rosii