Trandafiri. Ii vedem si ii admiram in fiecare zi, in gradini, in vasele de plastic ale florareselor de la coltul strazii sau din piete, in buchetele primite cu cele mai diverse ocazii.

Dar de unde vin milioanele de fire de trandafiri care se vand in fiecare zi?

Trandafiri rosii in depozit

Culturile de trandafiri sunt foarte rare la noi, iar comertul cu trandafiri (ca si cu alte flori) este aprovizionat in proportie covarsitoare din importuri.

Toata lumea stie ca Olanda este principala sursa pentru piata de flori si plante, dar Olanda este doar principalul centru de comert, nu si de productie. In ultimele decenii productia de flori proaspete s-a dezvoltat in tarile din apropierea Ecuatorului. Astfel cei mai multi trandafiri ajung la noi, nu numai din Olanda, dar si din Ecuador, Columbia sau Kenya.

Astazi cateva cuvinte despre trandafirii din Kenya.

Kenya Safari

Tara safari-urilor, cu amintirea frumoasei povesti de dragoste din „Out of Africa”, imaginile kenyene sunt rosiatice, un pic aride, linistite. Pe inaltimile din jurul muntelui Kenya si a lacului Naivasha, in ultimele decenii, s-au infiintat sute de ferme de trandafiri. Combinatia de climat ecuatorial si altitudine pare a fi reteta propice pentru culturi anuale de trandafiri.

Muntele Batian Kenya

In ultimii zece ani, suprafetele serelor cu trandafiri au ajuns la peste 3500 ha, iar exporturile depasesc 500 milioane de dolari anual.

Sunt impresionante imaginile de pe Google Earth in care se vad serele de trandafiri.

Imagini satelit cu sere de trandafiri kenya

Kenya este unul dintre principalii furnizori de trandafiri ai Europei, peste doua treimi din productia trandafirilor din Kenya fiind comercializata la imensa bursa de langa Amsterdam, alte 23 de procente ajungand direct in Germania si Anglia.

sere de trandafiri kenya

Desi in 2008 si 2009, problemele politice interne si furia naturii au pus frana dezvoltarii acestui sector, fermierii s-au adaptat repede la cererea din ce in ca mai mare a occidentalilor (care cer trandafiri cu flori mari), oferindu-le trandafiri de calitate.

In cea mai aglomerata perioada a anului (Valentine’s Day desigur!) peste 25.000 de oameni culeg firele fragile de trandafiri. In mai putin de 48 de ore ele ajung din sera in depozitele en-grosistilor din peste 25 de tari europene, trecand prin hub-ul de langa Amsterdam (Aalsmeer).

sere de trandafiri din kenya

Concluzionand, trandafirul este o floare-simbol, pe care indiferent daca o cumperi de la floararia din colt sau de la o florarie online, indiferent daca e adus din Kenya sau din Olanda, o poti oferi sau livra unei persoane dragi, cu orice ocazie.

Despre trandafirii din Ecuador, Columbia si Olanda, in posturile viitoare!