aruncarea buchetului

Ai petrecut ore sau chiar zile pentru a-ţi alege buchetul de mireasă care să te reprezinte, care să-ţi placă şi să fie „al tău”! Iar acum te afli în situaţia de a-l da altcuiva? Şi nu oricum! „Tradiţia” spune să-l arunci peste cap, iar domnişoara cea mai agilă şi vigilă îl va prinde, mulţumindu-ţi că i-ai transmis şi ei o parte din norocul tău la măritiş.

Dar ce origini are această tradiţie?

Cu secole în urmă, miresele purtau bucheţele formate din ierburi aromatice, usturoi, fructe şi cereale pentru a alunga spiritele rele şi pentru a chema prosperitatea. De-a lungul anilor, ierburile şi cerealele au fost înlocuite cu flori, ca simbol al fericirii, fertilităţii şi iubirii. În aceeaşi perioadă exista şi o altă tradiţie, mai puţin plăcută pentru mirese. La sfârşitul ospăţului, în drumul spre Camera Nupţială, oaspeţii încercau să pună mâna pe un pic din norocul miresii, sfâșiind bucăți din materialul rochiei acesteia. Pentru a putea scăpa cu rochia întreagă, mireasa încerca la rândul ei să le distragă atenția aruncând în mulțimea urmăritoare buchețelul de ierburi şi fructe. Istoria nu ne spune dacă între cei care doreau să vandalizeze rochia miresei erau și bărbați, dar ne putem închipui că la sfârșitul mesei, cele care mai erau în stare să alerge după mireasă erau domnițele cele mai tinere.

Astfel, după mulţi ani, a rămas obiceiul aruncatului cu buchetul de mireasă, de data aceasta ales de fericită din mii de oferte, şi transmiterea oficială a dorinţei de măritat către o domnişoară care are noroc mai mare la prins.